Campylobacter jejuni

Kép forrása
http://www.microbelibrary.org/microbelibrary/files/ccImages/Articleimages/Lagier/Campylobacter%20jejuni%20SEM.JPG
Leírás szerzője
KÖRINFO

A Campylobacter jejuni az egyik legelterjedtebb  élelmiszerpatogén mikroorganizmus.  Becslések szerint kétszer annyi enteritiszes esetért elelős, mint a jól ismert Salmonella.

Madarak bélrendszerében él, anélkül, hogy betegséget okozna,  ugyanakkor az emberben invazív patogén.

Nagyon kis mennyiségben is képe megfertőzni áldozatát. Egészséges emberek nem hordozzák az organizmust, és az nem is adódik át fertőzött embertől más embereknek. A fertőzött élelmiszertől vagy víztől kapott fertőzés fő tünete a hasmenés, ám egyéb más tünetek, mint a láz, hányinger, fejfájás és hasi fájdalom is előfordulhatnak. A betegség tipikusan a baktérium bejutása után 2−5 nappal után kezdődik és elhúzódhat akár 10 napig is.

A Campylobacter fajok csavarodott pálcák, spórát nem képeznek, Gram-negatívok, mikroaerofílek, vagyis kevés levegő jelenlétében is intenzíven működnek, állati ürülékben gyakran kimutathatóak. 

Az antibiotikumok közül ciprofloxacin, erythromycin, azithromycin és a norfloxacin hatásosak.

A Campylobacter teljes genetikai szekvenciájának meghatározása mostanában fejeződött be. Azokat a géneket, melyek feltehetően szerepet játszanak a baktérium fertőzőképességében nagyobb részletességgel fogják tanulmányozni  microarray vagy DNS chip technikával.

Az első vizsgálati eredmények szerint a gének több mint harmadának nincsen hasonmása a természetben, ami egyedi Campylobacter fertőzési stratégiát sugall, és amelyet nem találhattak volna meg a DNS teszt segítsége nélkül.

A képen a Campylobacter jejuni elektronmikroszkópos felvétele látható.