Bacillus anthracis

Kép forrása
http://www.musee-afrappier.qc.ca/en/index.php?pageid=3412-html&image=3412_mouton1
Leírás szerzője
KÖRINFO

Bacillus anthracis fénymikroszkópos képán láthatjuk a hosszú pálcákat, amint lazán egymáshoz kapcsolódva fonálszerű szerkezetet hoznak létre.

Bacillus anthracis vagy lépfene bacilus Gram-pozitív, pálca alakú, endospórát képző, fakultatív anaerob baktérium. Sejtjei 1–6 mikrométer hosszúak. A spórák hosszú évtizedekig is rejtőzködnek a talajban, áldozatra várva.

Amint egy kérődző lenyeli, szaporodni kezd benne, és hamarosan megöli azt. Az állat bomló tetemében tovább szaporodik, végül ismét spóra alakba kerül, és szétszóródik a környező talajban. A baktériumspórákkal szennyezett legelőket ezért „elátkozott mezőknek” nevezik.

Robert Koch, 1877-ben mutatta ki, hogy ez a baktérium okozza a lépfene nevű halálos betegséget. Tulajdonképpen ez volt az első Koch által bizonyított összefüggés a betegség és a baktérium között.

A kérődzők (és az ember) fertőzése során a spórát az immunrendszer falósejtjei (fagociták) bekebelezik. A fertőzött sejtek rendszerint a nyirokcsomókba vándorolnak, miközben belsejükben a spórából gyorsan kialakul és osztódni kezd a vegetatív alak. Végül a fertőzött sejtek szétesnek, és a baktériumok a véráramba kerülnek. Ott egy hármas toxint bocsátanak ki, ami különböző sejt- és szövettípusokra fejti ki káros hatását.

A lépfenetoxin két komponense az ödémafaktor és a letális faktor. A sejtekbe való bekerüléshez egy másik fehérjét is előállít a B. anthracis, a védő antigént. Az ödémafaktor inaktiválja a neutrofil granulocitákat (a fehérvérsejtek egyik típusát), így azok már nem képesek bekebelezni a baktériumokat. A lépfenebacilusok olyan mértékben károsítják az érfalat, hogy az súlyos belső vérzéshez, és végső soron sokkhoz vezet.

A lépfene baktérium törzsek virulenciáját számos tényező határozza meg. Elsődlegesen a poli-D-glutaminsav tok, ami megvédi a baktériumot attól, hogy a neutrofil granulociták bekebelezzék.

A csatolt dokumentum a Bacillus anthracis laboratóriumi vizsgálatának, kimutatásának  protokollja, angol nyelven.

Egy filmet láthat ezen a weboldalon a lépfene-kórról és gyógyításáról.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bacillus_anthracis

Gergely Lajos (szerk.): Orvosi mikrobiológia. 2. kiadás. Alliter Kiadói és Oktatásfejlesztő Alapítvány, Budapest, 2003. ISBN 963-202-766-3

http://www.hazipatika.com/mediatar/media/Lepfene/4638