1 - 1 / 1 megjelenítése
Microorganisms >> Examination methods

Mikroorganizmusok vizsgálata

Szerző:
BME ABÉT

A mikroorganizmusok vizsgálatában a különösebb eszközt vagy műszert nem igénylő módszerek a sejtek tenyészeteit használják. Ami egyetlen sejt esetében nem látható, nem mérhető, az sejtek millióiból álló tenyészetek vagy telepek esetében könnyűszerrel érzékelhető.  Ezek lehetnek morfológiai vagy biokémiai vizsgálati módszerek, melyekkel a mikroorganizmusok tenyészetének növekedését, anyagcseréjét, esetleg fertőzőképességét lehet vizsgálni. 

Egyes mikroorganizmusok megfigyelésének legkorábbi hagyományos vizsgáló eszköze a mikroszkóp. A különféle mikroszkópokkal az alak, a mozgás, a sejtek belső szerkezete, esetleg mikrokémiai reakciók figyelhetőek meg.

A morfológiai jellemzők mellett genetikai, biokémiai, fiziológiai és kémiai jellegzetességeket vizsgálhatunk, mérhetünk a mikroorganizmusok jellemzése, azonosítása céljából. A mikroorganizmusok vizsgálatához igénybe vehetjük az összes modern géntechnikai, molekuláris biológiai és műszeres analitikai módszereket, amit fizikai, kémiai vagy biológiai célokra kidolgoztak. Így nagy jelentőségük van a géntechnikáknak, az immunológiai módszereknek és azoknak az innovatív mikroszkópos módszereknek, melyek a képalkotáshoz az optikai jellemzőkön kívül a sejtek fizikai és kémiai jellemzőit is felhasználják.

Az alábbi mikrobiológiai vizsgálati módszerek szerepelnek ebben az e-tanfolyam-gyűjteményben:

  • Mikroszkópia általában
  • Speciális mikroszkópok (sötét látóterű, fáziskontraszt, fluroszcenciás, elektronmikroszkóp, TEM, SEM, akusztikus, stb.)
  • Sterilezési módszerek
  • Tenyésztési és dúsítási módszerek és tápközegek
  • Sejtszámlálási módszerek
  • Baktériumok azonosítását célzó morfológiai, biokémiai, fiziológiai, kémiai és molekuláris biológiai módszerek.