Meteorológiai paraméterek

Kép forrása
Akusztika Mérnöki Iroda
Leírás szerzője
Akusztika Mérnöki Iroda

A meteorológia a tudományok egyik gyakorlati ága. Itt elsősorban azokra a meteorológiai paraméterekre légköri jelenségekre gondolunk, melyek közvetlen kapcsolatban vannak a légszennyező anyagok légköri terjedésével.

A légszennyeződés meteorológia fő ágai: diffúzióklimatológia, színoptika, légszennyező folyamatok modellezése, levegő kémiai, légkörfizika.

Légszennyeződés terjedésének modellezéshez szükséges mérni azokat a meteorológiai paramétereket, melyek segítségével az egyes légszennyező komponensek légköri mozgásának modellszámításához szükség van. Ilyenek a szélsebesség, szélirány, melyekből gyakorisági adatokat lehet előállítani.

A levegőbe kerülő szennyező anyagok jelentős része bizonyos idő és távolság megtétele után kiülepszik (száraz ülepedés), vagy a csapadékkal együtt kimosódik (nedves ülepedés).

 Az időjárás jelentéseknél megszokott tájékoztató adatok (szélsebesség, hőmérséklet, szélirány, csapadékmennyiség), nemcsak az emberek mindennapi informálására szolgálnak, hanem jelentősen befolyásolják azokat a légköri jelenségeket, melyeknek együttesen van szerepe a szennyezőanyagok viselkedését is a levegőben.

Szerző által felhasznált források

MSZ 21460/2-78 Légszennyező anyagok transzmissziójának alapfogalmai