Élőgép, aranyhalak az utótisztító vízterében

Kép forrása
http://www.organicawater.com/download/ORGANICA_brochure_HU.pdf
Leírás szerzője
Tolner Mária

Az Élõgépek szennyvíztisztítási technológia alapjait a ‘80-as évek végén és ‘90-es évek elején fejlesztették ki az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. A módszer kidolgozásánál kiemelt szempont volt a legújabb ökológiai tervezési elvek és ismeretek egységes felhasználása. Az Élõgépek technológia különlegessége a biológiai sokféleség lehetõségeinek maximális kihasználásában rejlik.

A természetes tisztítási folyamatok felgyorsításával a rendszer egyesíti a hagyományos eleveniszapos technológiák és a természetközeli tisztítási módszerek elõnyeit. Az Élõgépek technológia alapvetõen az eleveniszapos eljárásoknál szokásos levegõztetett reaktorokból és az azokra telepített – mintegy 2-3000 fajból álló – ökoszisztémából épül fel.

A tisztításban a baktériumok mellett zooplanktonok, különbözõ növények, sõt kagylók, csigák és halak is részt vesznek.  A magasabb rendû élõlények (kagylók, rákok, csigák, halak) amellett, hogy az ökológiai egyensúly fontos részét alkotják, érzékeny „mûszerei” a vízminõség változásának. Az Élõgépek technológia sok-cellás felépítésû. Az egyes cellákban a lebontás elõrehaladásával más és más összetételû életközösség (ökoszisztéma) jön létre.

 

 

Szerző által felhasznált források

http://www.organicawater.com/download/ORGANICA_brochure_HU.pdf