Ecetsav

Kép forrása
http://www.bmrb.wisc.edu/metabolomics/mol_summary/?molName=acetic_acid
Leírás szerzője
KÖRINFO

Az ecetsav a második legegyszerűbb karbonsav. Fontos kémiai reagens és ipari nyersanyag. Főként a polietilén-tereftalát (szénsavas italok palackjai), cellulóz-acetát (fényképészeti film), polivinil-acetát (ragasztó) valamint mesterséges szálasanyagok (acetátszál) gyártásában, a textiliparban mint kikészítési segédanyagot (pl. pH-beállításra) használják. A háztartásban főként vízkőoldónak használják, (valamint főzésre a híg ecetet). Az élelmiszeriparban az ecetsavat E260-nal jelölik és savanyúság szabályozására használják.

Előállítása során először a glükőzból élesztőgombával (S. cerevisiae) etanolt fermentálnak, majd ezt Acetobacter aceti törzzsel ecetsavvá alakítják át.

Szerző által felhasznált források

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ecetsav