Mustárolaj glikozidok

Kép forrása
www.marz-kreations.com/.../CRUC/Sinapis_alba.php
Leírás szerzője
Fenyvesi Éva

A mustárolaj glikozidok főleg káposztafélékre (mustár, retek, torma, kerti zsázsa, brokkoli stb.) és hagymafélékre jellemzőek. Ezek a vegyületek kéntartalmuknak tulajdoníthatóan okozzák az erős, csípős ízt. Például a káposztafélék szinigrinje a mirozináz enzim hatására a sérült szövetekben hidrolízissel allil-izotiocianátot tesz szabaddá, ami csípős ízű antibakteriális, gombaellenes hatású védőanyag. Az élelmiszeripar is alkalmazza antimikrobás hatása miatt tartósítószerként. A biológiai növényvédelemben pl. egy-egy sor kerti zsázsát vetnek a haszon növények közé.

Szerző által felhasznált források

Fodorpataki, Szigyártó: A növények ökofiziológiájának alapjai http://adatbank.transindex.ro/vendeg/htmlk/pdf8055.pdf

wikipedia