Dioxinok

Kép forrása: 
Fenyvesi Éva
Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin

A dioxin, TCDD, azaz 2,3,7,8-tetraklór-dibenzo-p-dioxin, egy rendkívül mérgező, –mutagén–, teratogén (magzatkárosító) és rákkeltő vegyianyag. dioxinoknak a poliklórozott dibenzo-dioxidok családját nevezzük, melybe a dioxin is tartozik. A család tagjai több klóratomot és aromás gyűrűket tartalmaznak, ártalmasak a környezetre és az emberi egészségre. A vegyület a természetben nem fordul elő.

A Stockholmi Konvenció alapján a dioxinok forgalmazása - számos országban, köztük Magyarországon - tilos. Dioxinok az emberi szervezetbe legnagyobb részt a táplálékkal jutnak, főleg hal, hús és tejtermékek fogyasztásával. Zsíroldható vegyületcsoport, mely "felmászik" a tápláléklánc mentén. US-EPA felmérése szerint a napi bevitel sokszorosan meghaladja a károsan még nem ható dózisokat, illetve referencia dózisokat. Különösen a gyermekek vannak nagy expozíciónak kitéve. Statisztikák szerint az anyatejjel táplált gyermekek 10 éves korig nagyobb dioxin-terhelést mutatnak, mint a nem szoptatott gyermekek. WHO szerint a szoptatás előnyei kompenzálják ezt. A cigarettafüst is tartalmaz dioxinokat, elsősorban a dohány kezelésére használt klórtartalmú vegyületek maradékai miatt. A dioxinok szerves anyagok égetésekor keletkeznek, klór jelenlétében, főként 7-800 oC-on égetve. 1200 oC-os égetéskor kisebb arányban keletkeznek. Égetésre kerülő háztartási hulladékba került PVC nagy kockázatot jelent.

US-EPA kimutatása szerint a fő források a következők: széntüzelésű berendezések, fémolvasztás, dízelhajtású járművek, szennyvíziszap talajra alkalmazása, fatartósító szerrel kezelt fa égetése, kontrollálatlan hulladékégetés. Ezek teszik ki a környezetbe kerülő dioxin 80%-át.

Legtoxikusabb a TCDD, ennek a toxicitását 1-es értékkel jellemzik, a többi dioxin toxicitását ehhez képest adják meg, 0 és 1 között, az értéket TEF = toxicitási egyenérték faktor (Toxic Equivalence Factor) nevezik. A TEF = 1 érték interpretációjához érdemes figyelembe venni, hogy a PCB-k TEF értéke 0,1 körüli érték. A teljes dioxin toxicitási egyenérték = TEQ (Total dioxin toxic EQuivalence) az összes dioxin toxicitását úgy adja meg, mintha az egész toxicitást a dioxin okozná, tehát azt adja meg, hogy mennyi dioxin okozna adott mértékű toxicitást. Természetesen ez leegyszerűsítése a komplex keverékek káros hatásának.

A vietnami háborúban lombtalanításra használt Agent Orange súlyos egészségkárosító hatásúnak bizonyult. A dioxinok beépülnek a zsírszövetbe és ott hosszú időn keresztül felgyűlnek, bioakkumulálódnak. A TCDD felezési ideje emberben 8 év, ugyanakkor nagy koncentráció jelenléte a szervezetben megnöveli a kiválasztás sebességét. hatásmechanizmusában nagy szerepet játszik a sejtszintű AhR receptor (Aryl hydrocarbon receptor). Emberben kimutatott káros hatások: klórakne névvel illetett súlyos bőrkiütés, fejlődési rendellenességek a száj és nyelv elemeinél, a központi és a környéki idegrendszer betegségei, pajzsmirigy-rendellenességek, immunrendszer károsodások, cukorbetegség, stb.

A magyar rendeletben háttérérték talajra: 0,5 ng/kg; felszín alatti vízre. 7 fg/liter, szennyezettségi határértéke talajra: 5 ng/kg, felszín alatti vízre: 10 fg/liter. A dioxin koncentráció határérték füstgázban. 0,1 ng TEQ/Nm3, (O2 11 tf%).

Szerző által felhasznált források: 

Mokka-Körinfo Lexikon