Benzo[a]pirén

Kép forrása
Fenyvesi Éva
Leírás szerzője
Fenyvesi Éva

A benzo[a]pirén ötgyűrűs policiklusos aromás szénhidrogén. A kőszénben fordul elő, és szerves anyagok égésekor keletkezik, ha nincs jelen elegendő oxigén, pl. dízelolaj égésekor a kipufogógázban is megjelenik, a cigarettafüstben is megtalálható. A túlsütött élelmiszerekben (pl. piritósban, grillcsirkében) is kimutatható.

A környezeti elemek közül először a levegőt szennyezik a füstgázok, kipufogógázok, majd adszorbeálódva a levegőben levő porszemcséken kiülepszik, és így jut a felszíni vizekbe és a talajba, ahol a mikrobiális lebontás következtében végül széndioxiddá alakul. A levegőben fotokémiai bomlás révén is csökkenhet a koncentrációja.

Könnyen felszívódik az élő szervezetben. A vízi ökoszisztémát károsítja. Az élő szervezetben először epoxidálódik, és a keletkező metabolit a felelős az örökítőanyagot (DNS-t) károsító mutagén hatásért, majd fenolok és diolok keletkeznek. Rákkeltő, májkárosító hatású. Belélegezve tüdőrákot, a bőrrel érintkezve bőrrákot okoz. A szemet is károsítja, az időskori makula-degeneráció egyik oka a dohányzás révén a szembe kerülő PAH-vegyületek, köztük a benzo[a]pirén hatása.

Referencia dózis (egészségre ártalmatlan dózis) nem állapítható meg.

Szerző által felhasznált források

http://cira.ornl.gov/documents/Benzoapyrene.pdf

 Ashish Sharma, Aneesh Neekhra,Ana L. Gramajo,Jayaprakash Patil,Marilyn Chwa, Baruch D. Kuppermann, and M. Cristina Kenney: Effects of Benzo(e)Pyrene, a Toxic Component of Cigarette Smoke, on Human Retinal Pigment Epithelial Cells In Vitro. Investigative Ophthalmology and Visual Science. 2008;49:5111-5117