Aceton

Aceton

Leírás szerzője: 
Fenyvesi Éva
Aceton

Aceton a természetben is keletkezik, és iparilag is előállítják. Oldószerként és vegyipari alapanyagként használják. Jellegzetes szagú és ízű, színtelen folyadék. Illékony, vízzel elegyedik.

A szervezetben a zsír-anyagcsere egyik lebomlási terméke, emiatt a kilélegzett levegőben is megjelenik. A növényekben is megtalálható. Kimutatható a kipufogógázokban, cigarettafüstben, hulladékégetők füstgázaiban.

A napsugárzás hatására a levegőben gyorsan lebomlik. Felezési ideje 22 nap. A talajban az ott élő mikroorganizmusok lebontják. a talajból a talajvízbe és a felszíni vizekbe kerülhet, ahol a körülményektől függően hosszabb-rövidebb idő alatt szintén lebomlik.

Kis koncentrációban belélegezve nem okoz gondot, nagyobb koncentrációban irritálja a nyálkahártyákat, a szemet, a bőrt, fejfájást, szédülést, hányást, esetleg eszméletvesztést okoz. Állatkísérletekben kiderült, hogy máj- és vesekárosodás léphet fel, csökken a reprodukció, születési rendellenességek jelentkeznek.

A munkahelyeken megengedett koncentráció a levegőben 1000 g/m3.

Szerző által felhasznált források: