Arzénszennyezettség a Földön

Kép forrása
http://www.iupac.org/publications/ci/2008/3004/2_garelick.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A térkép a globális arzénszennyezettséget mutatja és az arzénszennyezettségnek hosszútávon kitett emberek számát. Az emberek kitettségét, illetve veszélyeztetettségét több forrásból származó információ és kritériumok alapján becsülték meg, így 1. konkrét epidemiológiai adatok alapján, pl. arzénmérgezések száma, 2. a környezeti koncentráció alapján: ivóvízben vagy más módon lenyelt vízben, élelmiszerben az arzénkoncentráció nagyobb, mint 50 µg/L, 3.  a lakosok száma az arzénnel szennyezett területeken, 4. figyelembe vették a szennyezett területek öntisztulását vagy remediálását is.

A térképen a legnagyobb piros foltok, ahol a legtöbb ember ki van téve az arzénszennyezettségnek Bangladeshben, Kínában és Argentínában vannak, de Magyarország is "előkelő" helyen áll 20 000 feletti veszélyeztetett emberrel.

Az arzén egy része természetes eredetű, de többnyire antropogén, elsősorban a fémbányászattal érintett területeken jelenik meg, ahol a bányászat célját jelentő fém mellett, haszontalan melléktermékként, meddőanyagként kerül az arzén a felszínre, - például az arany sokszorosát jelentheti az arzén - és a bányászati meddőanyagból kerül a felszíni és felszín alatti vizekbe. 

Magyarországon az Alföld felszín alatti vizeiben megjelenő arzénszennyezettség mellé még arany sem járul.

 

Szerző által felhasznált források

http://www.iupac.org/publications/ci/2008/3004/2_garelick.html

Mitigating Arsenic Pollution: Bridging the Gap Between Knowledge and Practice, by Hemda Garelick and Huw Jones