Ausztraloid nagyrassz

Kép forrása
http://cache.daylife.com/imageserve/07t93SnfDdafY/610x.jpg
Leírás szerzője
KÖRINFO

Sötét bőrűek, gerincoszlopuk erősen hajlott. Az újszülöttek világos színűek, hátuk szőrös, ez 12-14 éves korukra eltűnik. Koponyájuk ősi jellegeket mutat (erős halánték, és állkapocs), viszont testalkatuk fejlett. Sötét, göndör hajuk van, de gyakori köztük a szőke is. Fogaik nagyok, nem ritka a négy őrlőfog sem. Nagy krumpliorruk van, és testszőrzetük erősen fejlett.

Két alrasszuk: a Murrayian (kicsivel világosabb, de erősebb szőrzet), és a Carpentarien  (sötétebb bőr, enyhébb szőrzet)

Tasmanid rassz (Tasmán típus): Alacsony termetűek eredetileg, erős arc- és gyenge testszőrzet. Hajuk hullámos és sötét volt. Negrid és ausztralid elemeket is viseltek magukon. 4000en voltak, de kiirtották őket. Az utolsó tasmán nő 1877-en halt meg.

- csendes-óceániai rasszok -

Paleo-melanezid rassz: negrid és ausztralid jegyeket is magukon viselő rassz. Markáns fejalak, nagy fej, közepes termet, széles arc, pisze orr, vastag ajak jellemzi őket. Bőrük sötétbarna, hajuk sötét, és spirális. Testszőrzetük fejlett. Elterjedési teületük: Melanézia szigetvilága, Új-Kaledónia és az Új-Hebridák.

Neo-melanezid rassz (Új-melanéz típus): Pápua típusnak is nevezik. Elterjedési területük főleg Új-Guinea. Testalkatuk erős, de meglehetősen karcsú. Bőrszínük sötét enyhe rózsaszínes árnyalattal. Göndör hajuk, és kiálló konvex orruk van. Két alrasszuk: hegyvidéki (törpe termet) és a partvidéki (közepes termet).

Polinezidek (polinéz típus): Hawaii-tól Új-Zélandon át a Húsvét- és Fiji-szigetekig elterjedtek. Igen heterogén társulat. Magas termetűek, olajosbarna bőr, erősen kiálló orr, nagy vastag ajkak jellemzik őket. Mongolredő csak gyermekkorban gyakori. Nagy sötétbarna szemük van. Bőrük sárgás- vagy füstös-barna. Hajuk hullámos, néha gyapjas, fekete.

Mikronezidek (mikronéz típus): Még kevertebb típus, mint az előző: a negridek, mongoloidok és a polinézek keverékei. Melanéziától keletre fekvő csendes-óceániai térség lakói. Testalkatuk finom, változó termetűek. Bőrük sárgás- vagy világosbarna, sötét hajuk hullámos.

Szerző által felhasznált források

http://pszicho.btk.ppke.hu/diakelet/segedanyagok/antropologia.doc