Külszíni fejtés – nagy tájátalakítással és nagy mennyiségű meddő anyaggal járó technológia

Kép forrása
www.google.com
Leírás szerzője
Weprot Kft.

 

Meddőhányó:

Az a külön az erre a célra kijelölt és a különböző eljáró hatóságok, érdekeltek által elfogadott, a műszaki üzemi tervben és a létesítési engedélyben meghatározott hely(szín), ahol a bányatelek fektetés során a kitermelt, bányászati célra nem alkalmas meddőt a külszínen felhalmozzák. A meddő nem tartalmazza a felső, humuszban gazdag talajréteget, melynek védelméről és külön történő deponálásáról gondoskodni kell.

Nem bányászati megközelítésben a meddő(anyag) valamely hasznosítási eljárás során, általában az előkészítés részeként keletkező olyan anyag, mely a tervezett hasznosításhoz nem használható, annak elhelyezéséről külön kell gondoskodni.

A meddőhányók kialakítása és rehabilitációja speciális tervezési és kivitelezési feladat, mivel a mélyművelésű bányák bezárását követően nem (minden esetben) kerülnek vissza a felhagyott bányavágatokba.

A meddő anyag, megfelelő előkészítést (aprítás, szétválasztás) és a környezetvédelmi megfelelőség igazolását követően felhasználásra kerülhet a bányatelek és környékének rendezésére, üzemi utak alapjába való beépítésre stb.

Szerző által felhasznált források

Weprot Kft. dokumentumai