berillium

Berillium

Kép forrása: 
http://berylliummultiplier.mmocity.com/?m=201006
Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin
berillium

A földkéreg berillium tartalma 2,6 ppm, a talajé pedig 6 ppm. Több mint 30 ásványban fordul elő, ezek közül a legfontosabbak a bertrandit, a berill és a krizoberill. Ez utóbbi Brazíliában, az Urálban és Norvégiában található meg. Értékes formái az akvamarin és a smaragd.

 

Élettani hatásai:

A berillium mérgező vegyi anyag. Egy káros fém, amely belélegezve károsíthatja a tüdőt és tüdőgyulladást okozhat. Gyakran okoz berillózist, amely a berilliumot tartalmazó por vagy füst belégzése miatt kialakuló tüdőgyulladás. Ez egy tartós és súlyos tüdőbetegség, az esetek 20%-ában halált okoz. Allergiás reakciók és krónikus berillium betegség (CBD) is kialakulhat. A tünetek gyengeség, fáradékonyság és légzési problémák.

 

Környezeti hatásai:

A berillium az emberi tevékenység során bekerül a levegőbe, a vízbe és a talajba is. Mint kémiai elem előfordul a természetben, de csak kis mennyiségben található meg a talajban. Valószínűleg a mélyebb rétegekből nem oldódik bele a felszín alatti vizekbe. A vízbe található vegyi anyagokkal reagál, így oldhatatlan formába kerül és ekkor kevésbé káros.

Szerző által felhasznált források: