Lítium

Kép forrása
http://picsicio.us/domain/hightechhigh.org/
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Vegyjel: Li

Rendszám

3

Atomtömeg

6.941 g/mol

Elektronegativitás

1.0

Sűrűség (20°C-on)

0.53 g/cm3

Olvadáspont

180.5 °C

Forráspont

1342 °C

Atomsugár

0.145 nm

Ionsugár

0.06 nm

Izotópok

2

Elektronszerkezet

1s22s1 or [He] 2s1

Első ionizációs energia

520.1 kJ/mol

Standardpotenciál

- 3.02 V

Felfedezte

Johann Arfvedson 1817-ben

 

A lítium az első alkáli elem a periódusos rendszerben. A természetben két izotópja található meg (6Li és 7Li). Ez a legkönnyebb szilárd fém, lágy, ezüstös-fehér, alacsony olvadáspontú és reaktív. A fizikai és kémiai tulajdonságai jobban hasonlítanak az alkáli földfémekére, mint a saját csoportjában található elemekére.

A legjelentősebb tulajdonságai: magas hőtermelő kapacitás, széles hőmérséklet intervallumban folyékony halmazállapotú, magas vezetőképesség, alacsony viszkozitás és a nagyon alacsony sűrűség. A lítium oldódik rövid szénláncú alifás aminokban, mint például az etilamin, de nem oldódik szénhidrogénekben. Reaktív elem, sok reakcióban vesz részt szerves és szervetlen reagensekkel. Oxigénnel reagál monoxid és peroxid képződése közben. Az egyetlen alkálifém, amely nitrogénnel szobahőmérsékleten egyesül és fekete lítium-nitrit képződik. Hidrogénnel lítium-hidridet képez 500 °C-on. Reakciója vízzel rendkívül erőteljes. Közvetlenül reakcióba lép szénnek, ezért karbid előállítására is alkalmas.

 

Alkalmazások:

A lítium vegyületek közül a lítium-hidroxid a legfőbb anyag. Ez egy fehér por, az előállított vegyület monohidrát. lLtium-hidroxiddal (LiOH) vonják ki a szén-dioxidot az űrhajók és tengeralattjárók levegőjéből. A lítium-karbonátot a kerámia iparban és az orvostudományban, mint antidepresszáns használják. A bróm- és a lítium-klorid sók felszívják a nedvességet, széles hőmérséklet intervallumban, légkondicionáló rendszerekben használhatóak. A lítiumot kenőolajokban adalékként alkalmazzák. Egyéb fontos alkalmazások: kerámiák készítésénél a porcelán mázhoz adagolják, akkumulátorok alapanyaga. Kemény ötvözetek alkotórésze: alumíniummal, kadmiummal, rézzel és mangánnal használják nagy teljesítményű repülőgép-alkatrészekhez.

Szerző által felhasznált források