Cirkónium

Kép forrása
http://periodictable.com/Elements/040/index.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A cirkónium egy ritka elem a környezetben, ásványaiban fordul elő. A fő ércei a cirkon (ZrSiO4), amit Ausztráliában, az USA-ban és Srí Lankán bányásznak és baddeleyit, amelyet Brazíliában bányásznak. A világ cirkon termelése meghaladja a 900000 tonna/évet. A becsült tartalékok pedig meghaladják a milliárd tonnát. Hatalmas tartalékok léteznek cirkonból és cirkónium homokból Ausztráliában, Dél-Afrikában, Indiában, Srí Lankán és az Egyesült Államokban.

 

Élettani hatásai:

A cirkóniumnak és sóinak általában alacsony a toxicitása. A becsült étrendi bevitel mintegy 50 mikrogramm. A legtöbb átmegy a szervezeten anélkül, hogy adszorbeálódna, de ami adszorbeálódik az felhalmozódik a csontokban és a szövetekben.
A 95cirkónium egyike a radionukleotidoknak, amelyeket a légköri nukleáris fegyverek tesztelésénél alkalmaznak. Hosszú élettartamú, fokozza a rák kialakulásának kockázatát évtizedeken és évszázadokon keresztül.

Hatása a környezetben:

A cirkónium valószínűleg nem jelent veszélyt a környezetre. A vízi növények gyorsan képesek az oldható cirkónium vegyületeket felvenni.

Szerző által felhasznált források