Imádkozó sáska

Kép forrása
http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mantis_religiosa.jpg
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Az imádkozó sáska a védett állatok között az ízeltlábúak törzsébe tartozik. Tudományos neve: Mantis religiosa. Az imádkozó sáska gyakran megtalálható a meleg száraz, bokros-füves területeken, nagyon kedveli a dombvidékek déli fekvésű, napsütötte, de nem kopár oldalait. Megtalálható Közép-Európában, így hazánkban is, számos alfaja azonban szinte valamennyi kontinensen előfordul.

Ájtatos manónak is nevezik, más nyelvekben pedig jósnak. Első lábai recések (fogólábak), melyeket úgy tart, mintha imádkozna.

Igen agresszív ragadozó rovarról van szó, más rovarokat és kisebb hüllőket, madarakat is elfogyaszt. A nőstény arról híres, hogy párzás után elfogyasztja a hímet. A fejét általában már párzás közben leharapja. A hím elfogyasztásával az utódok neveléséhez szükséges fehérjeszükségletét elégíti ki.

A nemek megjelenésükben eltérőek. A kifejlett nőstény nagyobb méretű, kb. 6–8 cm testhosszú, potroha erőteljes, olyan mint egy "kis gömböc", mivel a benne rejlő petéktől felduzzad. Nagy testmérete miatt általában nehezen, vagy egyáltalán nem röpül. A hím mindig kisebb, karcsúbb, kb. 4–6 cm és röpképes.

Az itt elérhető filmen alaposan megfigyelhetjük az imádkozó sáskát. Ez a film pedig táplálkozás közben mutatja.

Természetvédelmi értéke 2000 Ft.

Szerző által felhasznált források

http://www.vadonleso.hu/fajok/egyeb_rovarok/imadkozo_saska/

http://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81jtatos_man%C3%B3

http://www.youtube.com/watch?v=iQdmbHuMxso&feature=player_embedded

http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=fBBglJINkLM