Bróm

Kép forrása
http://shrimpandgrits.rickandpatty.com/2006/04/24/aluminum-bromine-reaction-lighting-fuse-not-necessary-just-get-away/
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A bróm a természetben előforduló elem, megtalálható számos szervetlen anyagban. De már évekkel ezelőtt elkezdődött az antropogén eredetű, nem természetes bróm vegyületek felhalmozódása, amelyek károsítják a környezetet és az emberi egészséget.
A földkéregben előfordulnak bromid sók. A tengervízben 85 ppm található, ezért extrahálással kivonható. A világ bróm termelése több mint 300.000 tonna/év, a három fő termelő terület az USA, Izrael és az Egyesült Királyság. Az Egyesült Királyságban Wales környékén, a tenger mentén találhatóak üzemek, ahol kivonják a tengervízből a brómot.

 

Élettani hatásai:

Maró hatású, folyadék halmazállapotban és gőzei is irritálják a szemet és a torkot. A bróm gőzök nagyon mérgezőek belélegezve. Az emberek képesek a szerves bromid gőzt a bőrön keresztül felvenni. A szerves bromidokat széles körben használják rovarirtó és kártevők elleni spray-ben és ezek sok esetben mérgezőek az emberre is. A bróm-tartalmú szerves szennyező anyagok az idegrendszer hibás működéséhez vezethetnek. A szerves bromidok károsíthatják a májat, vesét, tüdőt, lépet illetve gyomor-és bélrendszeri működési zavarokhoz vezethetnek. Bizonyos vegyületei, mint például az etilén-bróm, akár rákot okozhat.
A szervetlen bromidok megtalálhatóak a természetben, de ezek nem károsak az emberi egészségre. Nagy mennyiségben károsíthatják az idegrendszert és a pajzsmirigyet.

 

Hatása a környezetben:
A szerves bromidokat gyakran alkalmazzák fertőtlenítőszerekben, mely káros hatást jelent a mikroorganizmusok számára. Üvegházakban és mezőgazdasági területeken bekerülhet a felszíni vízbe, ami káros az élőlényeknek, mint például daphnia, halak, rákok és algák. Káros az emlősökre, különösen, ha felhalmozódik a szervezetükben. Az állatok idegrendszeri és DNS-károsodást okoz, ami növeli a rák kialakulásának esélyét. A szerves bróm felvétele az élelmiszerekkel, a légzéssel és a bőrön keresztül lehetséges. Bonthatósága nem túl jó, ha lebomlik szervetlen bromidok keletkeznek, melyek nagydózis felszívódása esetén károsíthatják az idegrendszert.

Szerző által felhasznált források