IUPAC név | potassium hydroxide |
Egyéb nevek | marókáli, kálilúg |
Képlet | KOH |
Moláris tömeg | 56,11 g/mol |
Megjelenés | higroszkópos, fehér rögök |
Sűrűség | 2,04 g/cm3 (20 °C), szilárd |
Olvadáspont | 406 °C |
Forráspont | 1379 °C |
Oldhatóság (vízben) | 1130 g/l (20 °C) |
Veszélyesség: | |
EU osztályozás | Maró hatású (C) |
R-mondatok | R22, R35 |
S-mondatok | (S1/2), S26, S36/37/39, S45 |
A kálium-hidroxid egy erős bázis, amely színtelen kristályokat alkot és erősen nedvszívó tulajdonságú (higroszkópos). Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, fehér, elfolyósodó anyag. Vízben jól oldódik, vizes oldata a kálilúg. Vizes oldatban teljesen disszociál, oldata erősen maró, lúgos kémhatású. Sok anyagot megtámad, különösen hevítve. A fémeket részben feloldja, azonban a vas csoport elemeire nem hat. A levegő szén-dioxidjával kálium-karbonáttá alakul.
Az anyag maró hatású bőrre, szemre és lenyelve. Maradandó égési sérüléseket okoz. Védőeszközök használata kötelező az anyaggal érintkezés esetén: gumikesztyű, védőszemüveg, esetleg arcvédő légzésvédelemmel kombinálva. Szembe kerülés esetén azonnal ki kell öblíteni a szemet híg bórsav oldattal, de vízzel nem mosható le.
Előállítás:
Elállítható kálium-karbonát és kalcium-hidroxid reagáltatásával. Nagyobb mennyiségben pedig kálium-klorid elektrolízisével gyártják. Ekkor vizes oldatban a vízben oldhatatlan kalcium-karbonát kicsapódik, ami eltávolítható az oldat tetejéről.
Alkalmazások:
Felhasználják lúgos akkumulátorok elektrolitjaként pl.: nikkel-vas akkumulátorokban illetve nikkel-kadmium akkumulátorokban stb. Felhasználják káliumvegyületek előállítására. Az élelmiszeriparban elterjedten alkalmazzák, például gyümölcsök héjának kémiai úton történő eltávolítására, csokoládé és kakaó készítésére, karamellel történő színezésnél, olajbogyó tartósításánál, valamint sav-szabályozóként. Élelmiszeradalékként kódja E 525. Napi maximum beviteli mennyisége nincs meghatározva.