Higanytartalmú eszközök korlátozása

Kép forrása
KÖRINFO
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Az Európai Vegyianyag Ügynökség (ECHA) javaslatot tett a higanyt tartalmazó eszközök gyártásának és használatának korlátozására. A már létező korlátozás mellé, − mely a higanyos hőmérők nagyközönség számára piacra vitelét tiltja, − újabb korlátozásokat vezetne be. A korlátozás által érintett eszközök: barométerek, higrométerek, manométerek, sfingmomanométerek, tenziométerek, hőmérők, higanyos olvadáspontmérők, piknométerek, nyomásmérők, beleértve a higanyos vérnyomásmérőket, a porozitásmérők és minden egyéb higanyos mérőeszköz. A higanymentes alternatívák értékelése azt mutatja, hogy a környezeti kockázat nagymértékben csökkenthető lenne a korlátozással. 

A higanyos eszközök gyártásából, és használatából, valamint hulladékként történő lerakásából és elégetéséből származó kibocsátott higany mennyisége a tervezett korlátozással  2024-ig 2,8 tonnával, 2035-ig mintegy 60 tonnával csökkenne. Ezzel a higanynak tulajdonítható környezeti kockázat az összes higany részarányában 4%-os csökkenést jelentene. Általános vélemény, hogy a higany többi felhasználásából adódó kockázatot is szükséges felülvizsgálni és csökkenteni.

A korlátozás alóli kivételeknek tekintenék az 50 évnél öregebb, antik mérőeszközöket, a kalibrálóeszközöket, a 200 Celsius fok fölött mérő hőmérőket.

A higany környezeti kockázatának csökkentésére az EU-ban közösségi stratégiát dolgoznak ki, globálisan az UNEP (Ubited Nations Environmnetal Programme = az ENSZ Környezetvédelmi Programja) globális higany-programot indított és kormányközi bizottságot működtet.