Ugrás a tartalomra

Termofil mikroorganizmusok

Kép forrása
http://serc.carleton.edu/microbelife/extreme/extremeheat/yellowstone/advanced_collection.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

Termofileknek azokat a mikroorganizmusokat nevezzük, melyek hőmérsékletoptimuma  60 és 108 Celsius fok között van. Ilyen baktériumokat tengeri és szárazföldi hőforrásokból lehet izolálni, geotermikusan fűtött élőhelyekről, vulkanikus szigetek üledékéből,  sekély és mély hidrotermális rések környékén. 

A biotechnológusok különös érdeklődést mutatnak a termofil élőlények iránt, hisezn azok enzimjeit fontos ipari és tudományos célok szolgálatába lehet állítani. Például a Thermus aquaticus és a Thermococcus litoralis DNS polimeráz enzimje tette lehetővé a polimeráz láncreakció (PCR) , mint új DNS-technika kifejlesztését, illetve rutin-felhasználását. A hőtűrő fehérje- és zsírbontó enzimeket forró mosáshoz alkalmazott mosószerekbe is lehet tenni. Különféle biotechnológiai alkalmazások céljára megindult baktérium-vadászat nagyon megnövelte az ismertté vált hőtürő baktériumfajok számát.

A tudósok úgy gondolják, hogy a Földön az élet magas hőmérsékleten indult mega mintegy 3 milliárd évvel ezelőtt, ennek megefelelően a legősibb élőlények termofilek lehettek.  Ezért a termofilek tanulmányozásán keresztül a Föld korai életszakaszának élőlényeiről is remélnek információt.

Az első termofil mikroorganizmust a Yellostone park egyik hőforrásából izolálták 196-ban.  Azóta már Izlandon, Kamcsatkán, Új-Zélandon, Olaszországban és más vulkáni szigeteken és hőforrások közelébenizoláltak hőtűrő baktériumokat.

Szerző által felhasznált források

Encyclopedia of Environmental Microbiology, 2002. vol.3.

http://serc.carleton.edu/microbelife/extreme/extremeheat/index.html