Fosszíliák (ősmaradványok)

Kép forrása
http://www.bgs.ac.uk
Leírás szerzője
Vaszita Emese

A fosszíliák (a latin fossus, 'kiásott' szóból) vagy más néven ősmaradványok, ősleletek, az állatok, növények vagy más élő szervezetek megkövesedett vagy egyéb módon megőrződött maradványai, illetve lenyomatai. A fosszíliákat az őslénytan (paleontológia) tanulmányozza. Az őslénytan fő ágai az ősállattan (paleozoológia), az ősnövénytan (paleobotanika), a mikropaleontológia (a mikrofosszíliák tana). A fosszíliák segítségével az őslénytan feltárja azon kőzetek korát és természetét, amelyek ezeket tartalmazzák. A modern őslénytan azt tanulmányozza, hogyan hatnak a Föld hosszútávú földrajzi változásai (paleogeográfia vagy ősföldrajz) és éghajlati változásai (őséghajlattan) az élet evolúciójára, hogyan reagálnak az ökorendszerek ezekre a változásokra és mindezek hogyan alakították a biodiverzitást, az élőlények változatosságát. A paleontológia tehát átfedéseket tartalmaz a geológiával, a botanikával, a biológiával, a zoológiával és az ökológiával.

Ez az URL: http://www.bgs.ac.uk/discoveringGeology/time/fossilfocus/home.html elvezet a brit geológiai szolgálat (British Geological Survey) weboldalán közzétett válogatott összeállításhoz, mely a legfontosabb ősállattani és ősnövénytani csoportokról szolgáltat érdekes alapismereteket.

Az oldal megjelenítése után, a képen látható fosszília-csoport nevére kattintva, közérthető angol nyelvű leírás jelenik meg az adott csoportról.

Szerző által felhasznált források

http://www.bgs.ac.uk/discoveringGeology/time/fossilfocus/home.html