OECD útmutató vegyi anyagok humán egészséget érintő hatásának meghatározására toxikológia tesztekkel II.

Szerző:
GK

Az OECD (Organisation for Economic Cooperation and Development) vegyi anyagokra vonatkozó útmutatója nemzetközileg elfogadott vizsgálati módszerek gyűjteménye, melyeket ipari, közintézményi vagy független laboratóriumok használnak a vegyi anyagok és vegyi preparátumok (peszticidek és ipari vegyi anyagok) biztonságának meghatározására. Az útmutatóban található módszerek/tesztek a vegyi anyagok fizikai kémiai tulajdonságait, humán egészségkockázatát, ökotoxikológiai hatásait, degradációját és a környezetben történő akkumulációját vizsgálják.

A csatolt fájlok az egyes toxikológiai tesztek leírását tartalmazzák, angol nyelven. További 20 teszt leírását a szomszédos e-tanfolyam tartalmazza.

Magyar nyelven is megtalálja a tesztek leírását az alábbi EU rendeletben (1) és kiegészítésében (2):

1. A BIZOTTSÁG 440/2008/EK RENDELETE (2008. május 30.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK európai parlamenti és a tanácsi rendelet értelmében alkalmazandó vizsgálati
módszerek megállapításáról

2. A BIZOTTSÁG 640/2012/EU RENDELETE (2012. július 6.) a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról (REACH) szóló 1907/2006/EK európai parlamenti és a tanácsi rendelet értelmében alkalmazandó vizsgálati módszerek megállapításáról szóló 440/2008/EK bizottsági rendeletnek a műszaki fejlődéshez való hozzáigazítása céljából történő módosításáról

Forrás

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2008:142:0001:0739:hu:PDF

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2012:193:0001:0066:HU:PDF

http://enfo.hu/etanfolyam/4950