Escherichia coli

Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák

Szerző:
KÖRINFO

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Az új, genetikai rokonság alapján történő osztályozási rendszer a Gram-negatív fakultatív anaerob pálcákat a Gamma-proteobaktériumok osztályába sorolja. A Gram-negatív fakultatív anaerob pálcák csoportjába kisméretű, Gram-negatív pálca alakú sejtek tartoznak, melyek a sejtet minden irányban örülvevő (peritrich) elhelyezkedésű ostorokkal (flagellumokkal) mozognak, vagy helyhez kötöttek. Aerobok és fakultatív anaerobok lehetnek. Kemoorganotróf metabolizmus során mind légző (respirációs), mind pedig erjesztő (fermentációs) anyagcsere is lehetséges. A nitrátokat nitritté redukálják. Két család, az eneterobaktériumok és a vibriók családja tartozik ide. Az eneterobaktériumokat, amint azt nevük is mutatja,az emberi és állati bélflóra tagai alkotják. Ezek között vannak hasznosak és károsak, betegségeket okozók (patogének).

Család I.: Enterobacteriaceae

Nemzetségek: Escherichia, Enterobacter

Escherichia: egyenes pálcák, melyek a sejtet minden irányban örülvevő (peritrich) flagellumokkal mozognak, de az is lehet, hogy nincs flagellumuk. Az Escherichia coli melegvérű állatok bélrendszerében található, fontos indikátor élőlény, jelenléte az ivóvizekben, élelmiszerekben és a környezetben fekális eredetű szennyeződésre utal.

Enterobacter: pálcák, melyek peritrich flagellumokkal mozognak, citrát és acetát az egyedüli metabolizálható C-forrásuk.

Család II.: Vibrionaceae

Nemzetségek: Vibrio, Aeromonas, Plesiomonas, Photobacterium, Lucibacterium

– Vibrio: rövid, csavarodott pálca, melyen egyetlen polárisan elhelyezkedő flagellum találhtó. Gram-negatív. Anyagcseréje lehet fermentatív vagy oxidatív is. Fakultatív anaerob. A Vibrio fischeri fajt ökotoxikológiai tesztekben tesztorganizmusként alkalmazzák.

Forrás

Bergey's Manual of Determinative Bacteriology (nyolcadik kiadás)