LIDAR

Kép forrása
http://ngom.usgs.gov/dsp/mapping/lidar_topographic_mapping.php
Leírás szerzője
GK

A lézerradar (vagy LIDAR - az angol Light Detection And Ranging kifejezésből alkotott mozaikszó) egy optikai távérzékelő technológia, amivel elsődlegesen a céltárgy távolságát lehet meghatározni, jellemzően lézerfény-impulzusok kibocsátásával.

Alkalmazási területe igen szerteágazó: térképészet, régészet, földrajz, geológia, geomorfológia, földrengéstudomány, erdőgazdálkodás, meteorológia, rendőrségi sebességmérés és légkörfizika.

Működése

Egy lézeres adóból és optikai érzékelőből áll (amihez elektronikus jelfeldolgozó egység kapcsolódik). A lézer és az érzékelő pontosan azonos irányba néz.

A lézerradar ultraibolya, látható, vagy közeli infravörös fényt alkalmaz, hogy megvilágítsa a céltárgyat. Az alkalmazott fény hullámhossza 10 mikrométertől a 250 nanométerig terjed a céltárgytól függően. Egyébiránt működése megegyezik a radar elvével: a távolodó tárgyról késve érkeznek vissza az impulzusok a Doppler-effektusnak megfelelően, de mivel az itt használt hullámhossz kisebb, ezért a berendezés is kisebb méretű.

A légkör csillapító hatása miatt hatótávolsága korlátozott, jóval kisebb, mint a radaré (max. néhányszor 10 km-re tehető).

Az eljárás nem-fémes tárgyak, kémiai összetevők, aeroszol, felhők alakja, mozgása, sőt egyetlen molekula vizsgálatára is alkalmas.

A LIDAR technológia elemei

1. EAARL Szenzor - Experimental Advanced Airborne Research Lidar (EAARL) alkalmas levegőből való vizsgálatra, korallzátonyok, parti sávok, sekély üledékek és hasonló élőhelyek, parti növényzet és a homokos partok vizsgálatára.

2. ALPS Software – Airborne Lidar Processing System (ALPS), egy nyílt forrású Linux platform, mely az adatok extrapolálást és az EAARL által szolgáltataott adatok felfolgozását végzi.

3. ATRIS Szenzor – Along Track Reef Imaging System (ATRIS) egy csónakra szerelhetó berendezés, mely folyamatos, georeferenciáával rendelkező képeket képez a sekély tengeri környezetről. 
4. ADAPT software – ATRIS Data Analysis and Processing Tool (ADAPT), egy felhasználói szoftver-csomag az ATRIS rendszerhez. Része egy ADAPT grafikai interface (GUI) melynek segítségével könnynen kezelhetőek a felvételek és a begyűjtött adatok.

Térképezési alkalmazási  példák

1. Lidar Topography Mappinga Nemzeti Parkokban. A tengerpartok geomorfológiájának, növényzetének és  üledéklakó élőközösségének monitoringja.

2. Parti sávok mennyiségi változásainak mérése, analízise

3. Lidar-allapú növényzet felmérése, elsősorban parti sávok változásainak követésére

4. Növényzet lehatárolása, és minőségi jellemzése 5 méteres felbontásban.

5. Koralzátonyok multispektrális vizsgálata, a koralszigetek élővilágának monitorozására: geomorfológia, topografia, felület finomsága, durvasága, 2 méter alatti felbontásban

6. Üledék térképezési protokoll kialakítása: NPS (National Park Service) és az USGS (U.S. Geological Survey)  együttműködésben. 


A LIDAR technológiát alkalmazták Angkor régészeti kutatásaiban is.

 

Szerző által felhasznált források

http://lidar.cr.usgs.gov/, letöltve: 2013. 07.10.

http://ngom.usgs.gov/dsp/index.php, letöltve: 2013. 07.10.

http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A9zerradar, letöltve: 2013. 07.10.

http://www.usgs.gov/, letöltve: 2013. 07.10.