Hogyan készítsünk komposztot?
1. A komposztálót helyezzük a talajra, a kertnek egy olyan pontjára, ahol könnyen hozzáférhetünk, egész éven át. Legjobban a félárnyékot szereti. Komposztálhatunk halomban, prizmában vagy drótból, deszkából készült komposztáló tartályokban, kisebb méretű, levegőztetéshez, forgatáshoz célszerűen kiképzett műanyag komposztáló edényekben.
2. A komposzt lerakásakor a zöld és barna hulladékot egyenletesen kell eloszlatni a komposztálóban.
A zöld anyag puha, nedves, friss fű, ágak, zöldség- és gyümölcshulladék.
A barna anyagok keményebbek, általában száraz levelek és gallyak, faforgács, kartonpapír.
3. A kezdőadag nem lehet nagyon kicsi, akkor kezdjünk neki, amikor egy adag szerves hulladék összegyűlt. Fontos, hogy akár kupacot alakítunk ki, akár tartályban/edényben komposztálunk, alulra mindig a nehezebben bomló anyagok kerüljenek, felülre pedig a könnyebben bomlók. A nagyobb darabokat fel kell aprítani, hogy ezzel is segítsük a bontási folyamatot. A komposzt nem száradhat ki, de túl nedves sem lehet. Ha markunkban összenyomunk egy adagot abból minimális nedvesség jöjjön csak ki. Ha a komposztunk száraz, öntözzük meg, ha túl nedves, adjunk hozzá nedvszívó száraz (barna) anyagokat.
4. A komposztálást felgyorsíthatjuk serkentőkkel, a fiatal csalán például nagyon alkalmas természetes serkentő a komposztban.
5. Néhány hetenként forgassuk meg a komposztot, hogy az friss levegőhöz jusson, ne felejtsük el, hogy a komposztálás egy aerob folyamat. Ha nincs elég levegő jelen a komposztban, akkor az egészséges komposztáló baktériumok háttérbe szorulnak és elszaporodnak a rothasztóbaktériumok, melyek azon kívül, hogy tökre teszik a komposztot, büdös szagot árasztanak.
6. A komposztunk akkor van készen, ha sötétbarna színűvé és földszagúvá válik. Ehhez 6−18 hónapra van szükség, attól függően, hogy milyen anyagokat használtunk fel a komposzt készítéséhez. Optimális levegőellátás és nedvességtartalom mellett 1 hónapnál rövidebb időn belül is készíthetünk komposztot. A jó minőségű komposzt morzsalékos szerkezetű, sötétbarna színű, az erdei földhöz hasonlító, földszerű és szagú anyag.
7. A jó minőségű és szagú érett komposzt közvetlenül a talajba forgatható, így visszajuttatható az a szerves anyag, amelyet a levágott gallyakkal, lenyírt fűvel és lehullott lombbal az előző években elveszített a termőtalaj.
Mi komposztálható?
- levágott fű, széna
- ágnyesedék
- nyers zöldséghulladék, héjak
- teafű, kávézacc
- papír és hullámpapír, karton
- gyümölcshulladék
- fűrészpor, faforgács
- fahamu
- tojáshéj
- még nem magzott gyomok
Mi ne tegyünk a komposztba?
- hús, hal, sajt
- szén hamuja
- ételmaradék
- műanyag, üveg, fém
- pelenka
- diólevél
- citrusfélék héja
- beteg növények
További információhoz juthat a komposztálással kapcsolatban, ha ide kattint!