Kálium

Kép forrása
http://hu.wikipedia.org/wiki/Port%C3%A1l:K%C3%A9mia/Kiemelt_sz%C3%B3cikk/Cikk_1
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A kálium egy puha, ezüstös-fehér színű fém, amely az alkálifémek csoportjába tartozik. Annyira könnyű elem, hogy úszik a vízen. Vízzel hevesen reagál, hidrogén gáz képződése közben, amely meggyullad és lila színű lánggal ég. A káliumot a legnagyobb mennyiségben (95%) műtrágyákban használják fel. Leggyakrabban a földkéregben fordul elő, ásványi anyagok formájában, mint például az agyag.

A kálium alapvető fontosságú elem, a szervezetben nagyrészt oldott állapotban K+ ion formájában, a sejteken belül található. Többek között az izomműködésért és a sejtek energiaellátásáért felelős. Megtalálható zöldségekben, gyümölcsökben, burgonyában, húsban, kenyérben és tejben is. Ezért a mindennapi beviteléről külön nem kell gondoskodni, mivel túl nagy mennyiségben problémákat is okozhat a szervezetben. Például a vese hibás működése mögött általában kálium felhalmozódás áll és szívverési zavarokhoz is vezethet.

Jelenléte a talajban elengedhetetlen a növények növekedéséhez és a takarmányozáshoz. Befolyásolja a fotoszintézist, az energiatermelést, a szén-dioxid ellátás és a növényi tápanyagok felvételét.

Szerző által felhasznált források

KÖRINFO