Szúnyogriasztó-szerek

Szúnyogriasztó-szerek

Szerző:
Gruiz Katalin

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Egyes fertőző betegségeket (pl. maláriát, sárgalázat, Dengue-lázat stb.) terjesztő és a kórokozóval szoros kapcsolatban álló vérszívó ízeltlábúak közül a különböző szúnyogfajok (Anopheles spp., Aedes aegypti) jelentősek. Az elmúlt évtizedekben a japán encephalitis, a közelmúltban pedig a nyugat-nílusi láz terjesztésében az egyéb csípőszúnyogok, elsősorban a Culex fajok szerepe vált közismertté.

Magyarországon az egészségügyi kártevők közé tartozó szúnyogok elleni védekezés irányítása és szakmai felügyelete az 1991. évi XI. törvény alapján az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat és ennek keretében a “Johan Béla” Országos Epidemiológiai Központ feladata.

A szúnyogok a vérszívó ízeltlábúak közül a legnagyobb közegészségügyi és állategészségügyi jelentőséggel bíró élőlények. A trópusi területeken bizonyos szúnyogfajok által terjesztett egysejtű élősködők (Plasmodium fajok) okozzák a malária különböző formáit. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a Föld lakosságának 40%-a van kitéve a fertőződés esélyének; évente több mint 500 millió ember betegszik meg, és átlagosan minden 30 másodpercben egy gyermek meghal maláriafertőzés következtében. A szúnyogok az egysejtű paraziták mellett vírusokat is terjesztenek, ezek az ún. arbovírusok.

 

Forrás

http://szunyog.uw.hu/7_modszertanilevel.htm