microscope

A mikroszkóp

Szerző:
KÖRINFO

A mikroszkóp olyan összetett optikai nagyító rendszer, amellyel a vizsgált tárgy (preparátum, mely túl kicsi az emberi szem számára) kétszeres nagyítási módszerrel vizsgálható. A mikroszkopikusan kicsi dolgok vizsgálatához tehát mikroszkópra van szükségünk.

Egy mikroszkóp optikai részekből és az ezeket összefogó mechanikai részekből áll. A mikroszkóp állvány része az optikai részek rezgésmentes összetartásáért felelős, valamint biztosítja, hogy azok közös optikai tengelyen legyenek. A tárgyasztal az optikai tengelyre merőleges lap, közepén kör-alakú nyílással. A tárgyasztal a vízszintes síkban elmozgatható x és y irányba.  A tubus és a revolver tartja az okulár és objektív lencserendszereket. A tubus emelésével és süllyesztésével állítható be a kép élessége, durva és finom állítócsavarok segítségével. A revolverfej a különböző nagyítású objektíveket tartalmazza. Mivel ez egy koncentrikus tengely körül forog, könnyedén válthatunk nagyítást úgy, hogy egyszerűen egy másik nagyítású objektívet fordítunk a tárgyasztal fölé.

A mikroszkóp optikai része a megvilágító rendszerből és egy nagyítórendszerből áll. A megvilágító rendszer fényforrása lehet tükör, vagy pontszerű, nagy fényerejű izzó. Egy ún. írisz diafragma segítségével állítható a fényerősség.A mikroszkóp képalkotó rendszere a tárgylencséből (objektív) és a szemlencséből (okulár) áll. Az objektív a vizsgálandó tárgyról nagyított, fordított állású képet képez, majd az okulár erről a közbenső képről nagyított egyenes állású virtuális képet képez.


Forrás

BME Vegyészmérnöki Kar Tanszéki Munkaközösség: Ipari mikrobiológiai gyakorlatok, (Szerkesztő: Puskás, A.), Műegyetemi Kiadó, Budapest, 1993