http://www.benbrew.com/lb/lb.html

Gombás betegségek

Szerző:
KÖRINFO

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

A közel százezer gombafaj közül mindössze néhány százról bizonyított, hogy betegség okozója lehet. E gombákat gyakorlati szempontból négy nagy csoportba sorolják: fonalas gombák, élesztő- vagy sarjadzó gombák, penészek és dimorf gombák. Az emberi megbetegedéseket okozó mikroszkopikus méretű gombák egy része ún. opportunista kórokozó, azaz normális szervezetben is jelen vannak, de bizonyos hajlamosító tényezők hatására betegséget okoznak. Más gombák bőrön vagy a szervezetben való megtelepedése viszont mindenképp kórosnak tekinthető - ezek az ún. obligát(kötelezően) parazita gombák.

A gombák megbetegíthetik a bőrt, a nyálkahártyákat, vagy különösen leromlott szervezetben, illetve hajlamosító tényezők hatására a belső szerveket is. A betegséget okozó hatás részint a közvetlen szövetkárosításban, részint méreganyag (toxin) termelésben nyilvánul meg, illetve a gombák bizonyos részecskéi (gombaantigének) érzékeny szervezetben allergiás megbetegedéseket is előidézhetnek.

A gyakori antibiotikumok, szteroidok, fogamzásgátlók alkalmazásával a szervezet védekező képessége gyengül, a bélflóra károsodik, az út nyitva áll a gombás fertőzések számára.

Ebben a képtárban a gombák által okozott megbetegedések kerülnek áttekintésre.

Forrás

http://www.tisztatermek.hu/index.php?stilus=lap&hiv=51