A szénhidrát metabolizmus oxidatív vagy fermentatív jellegének megállapítására az OF félfolyékony tápagart használjuk, mely 0,3 % agart, peptont, glükózt (vagy más cukrot) és brómtimolkéket tartalmaz.
A vizsgálatot általában két csővel végezzük, az egyik csőbe a táptalajt a vizsgált mikroorganizmussal, oltótű segítségével beoltjuk (oxidatív cső). A másik csövet ugyanolyan módon beoltjuk, majd a táptalaj felszínére vazelint vagy paraffinolaj és viasz keverékét rétegezzük az oxigén kizárására (fermentatív cső).
24-48 óra inkubálás után a csövekben a savtermelés esetén a brómtimolkék indikátor színe sárgára változik.
A képen balról jobbra a következő próbákat láthatjuk: negatív fermentatív próba, negatív oxidatív próba, gyengén pozitív oxidatív és pozitív oxidatív próba.
BME Vegyészmérnöki Kar Tanszéki Munkaközösség (1993) Ipari mikrobiológiai gyakorlatok, (Szerkesztő: Puskás, A.) Műegyetemi Kiadó, Budapest
dr. Horváth Sándor: Mikrobiológiai praktikum, Tankönyvkiadó, Budapest, 1980