A konyhai tüzek leggyakoribb oka az, hogy a sütéshez használt olaj meggyullad a serpenyőben.
Ilyenkor ne essünk pánikba, hanem azonnal zárjuk el a gázt vagy a villanyt az edény alatt.
Fogjunk egy vastag konyharuhát, nedvesítsük meg, csavarjuk ki és takarjuk le vele az égő edényt. Ekkor a tűz azonnal elalszik.
Tilos az égő olajat vízzel oltani. A víz az olajjal találkozva úgy viselkedik, mint egy bomba. Gőz lesz belőle. Ez a gőz robbanáshoz hasonlóan szétspricceli az olajat. A szétspriccelt olaj még jobban tud égni.
Nézzék meg a rövid filmet, mely bemutatja az oltást nedves ronggyal: kattintson ide!
A film második felében az égő olajra öntött víz hatását is megmutatják. Robbanásszerűen meggyullad az egész konyha. Tehát SOSE oltsuk az égő olajat vízzel.
http://kitchen-exchange.blogspot.fi/2009/01/this-just-in-from-my-friend-alexander.html