A mikroorganizmusok számát az időben ábrázolva féllogaritmikusan jellemző szaporodási görbét kapunk. A szaporodási görbe a következő jellemző szakaszokra oszthatóak:
- lag fázis: ebben a szakaszban a mikroorganizmusok alkalmazkodnak a környezet körülményeihez, látszólag nyúgvó tenyészetet figyelhetünk meg, azonban a sejten belül rendkívüli intenzitással folyik a szapoodáshoz szükséges enzim- és struktúrfehérjék szintézise.
- a log vagy exponenciális növekedés szakaszában a fajlagos növekedési sebesség maximális, a mikroorganizmusok szaporodása kiegyensúlyozott.
- a stacionárius fázisban a sejtszám növekedése megáll.
- hanyatló fázis: a limitáló szubsztrát (tápanyag) elfogyása, helyhiány vagy esetleg a toxikus, gátló metabolitok (anyagcseretermékek) feldúsulásának köszönhetően a sejtszám drasztikusan csökkeni kezd, a mikroorganizmusok pusztulása figyelhető meg.