Ólomtartalmú gyerek-ékszerek

Kép forrása
http://www.hc-sc.gc.ca/cps-spc/pubs/cons/jewellery-bijoux-eng.php
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

1998. óta 6 esetben sikerült azonosítani gyerekeknél az ólommérgezést, amit ólomtartalmú ékszerek okoztak. Nyilvánvaló, hogy a mérgezési esetek nagy része azonosítatlan. Becslések szerint 5000 gyerek mérgeződik meg Európában, évente ólomtartalmú ékszerektől. A gyerek azért vannak jobban kitéve ennek a veszélynek, mint  a felnőtt, mert a gyerek szokásai közé tartozik, hogy szájába veszi, szpogtaja az ékeszereket és más használati és dísztrágyakat.

Az EU inditványozta az ólomtartalmú ékszerek forgalmazásának betiltását Európában. Kanadában és at USA-ban már korábban tettek lépéseket az ólomtartalmú gyermekékszerek korlátozására.

Tanácsok szülőknek:

  • Vizsgálják meg gyermekeik ékszereit. Ha valamelyik darab gyanús, azt azonnal dobják k a szemétbe.
  • Sose adjunk a gyereknek felnőtt-ékszert, hogy azzal játszon vagy hordja, mert könnyen lehet az ékszer ólomtartalmú.
  • A gyereket szoktassul le arról, hogy ékszereket, fémtárgyakat a szájába vegyen! Kucskarika és pénz is tartalmazhat ólmot!
  • Ha gyermeke korábban, jelen információ beszerzését megelőzően, szopogatott vagy hordott gyanús ékszereket, akkor vizsgáltassa meg gyermeke vérének ólomtartalmát.
  • Ha gyermeke véletlenül lenyelt egy feltehetően ólomtartlmú ékszert, kulcskarikát, pénzérmét, stb., akkor sajnos esélye van arra, hogy ólommérgezést kapjon az emésztés során a fémtárgyból kiszabaduló ólom toxikus hatása miatt. Ilyenkor orvoshoz, orvosi ügyelethez kell fordulni.

A http://www.dtsc.ca.gov/LeadInJewelry.cfm weboldalon láthatunk egy angol nyelvű filmet az ólomtartalmú gyerekjátékokról.

Mérés, kimutatás:

Az ólomtartalmat hordotható XRF készülékkel nagy biztonsággal ki lehet mutatni, néhány percen belül. Ilyen készüléket és mérést mutata be a http://enfo.hu/node/2346.