Az antibiotikumok általában mikroorganizmusok által termelt anyagok, amelyek más mikroorganizmusok szaporodását már kis mennyiségben gátolják vagy elpusztítják azokat. Az antibiotiukumok döntő többségét gombák és sugárgombák fermentációjával állítják elő. A digitális tankönyvben többet megtudhatunk ezek fajtáiról, felfedezésük történetéről, előállításukról.
- Béta-laktám antibiotikumok
- Penicillinek Cefalosporinok
- Klavulánsav
- Aminosav és peptid antibiotikumok
- Glükozidok, amino-glükozidok, cukorszármazékok
- Makrociklusos-lakton-antibiotikumok
- Tetraciklinek és antraciklinek
- Aromás antibiotikumok
- Antibiotikus citosztatikumok:
- Kromopeptid antibiotikumok
- Antraciklinek
- Immunomodulátorok
Forrás
Dr. Kutasi József: Fermentációs biotechnológia. Kempelen Farkas Digitális Tankönyvtár. http://www.tankonyvtar.hu/biologia/fermentacios-080904-91