Veszélyes anyag

Kép forrása
http://munkavedelem.info/Letoltes/piktogram.jpg
Leírás szerzője
gruiz

Egy veszélyes vegyi anyagnak káros hatásai lehetnek.

Ezek a káros hatások egyenesen következnek a vegyi anyag fizikai és kémiai jellemzőiből. Egy vegyi anyag szerkezeti képletében is benne van már, hogy gyúlékony, robbanásveszélyes vagy toxikus.

Például egy aromás vegyület egy csomó klóratommal, biztos, hogy toxikus, általában mutagén is.

A vegyi anyagok tervezői a vegyi anyagok képlete alapján gondolják, és számításokkal valószínűsítik a molekula veszélyességét, káros hatásait.

A növényvédő-szereket arra tervezik, hogy megöljenek bizonyos élőlényeket, általában egy növényi kórokozót vagy egy gyomot.

A gyógyszereket arra tervezik, hogy betegségeket okozó mikroorganizmusokat, vagy rákot okozó sejteket pusztítsanak el segítségükkel. Ezeket az ölő hatásokat a molekulaszerkezet alapján érik el.

A veszélyes anyagok veszélyességét a csomagolóanyagon fel kell tüntetni, úgynevezett veszély-szimbólumok használatával. A mérgezést a halálfej jelképezi, a maró hatást, egy megmart kéz, a gyúlékonyságot vagy tűzveszélyességet a láng, a robbanásveszélyt egy robbanó bomba, stb.

Ezeket a veszély-szimbólumokat megtalálja az interneten, ha ide kattint vagy ha ide kattint

Ha olyan vegyi anyagot veszünk a boltban, vagy használunk a munkahelyünkön, aminek a csomagolásán látható valamelyik veszély-szimbólum, arról kérjünk a boltban „kémiai biztonsági adatlapot”, vagy keressük meg interneten a vegyi anyag kémiai biztonsági adatlapját, vagy röviden biztonsági adatlapját.

Például, ha valaki acetonnal vagy etilacetáttal dolgozik (ugyanezeket az oldószereket használjuk a körömlakk lemosásához), akkor ezek biztonsági adatlapját a következő címen érheti el: http://scarabeus.hu/MSDS/Aceton.pdf