magnesium

Magnézium

Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin
magnesium

Vegyjel: Mg

Rendszám

12

Atomtömeg

24.305 g/mol

Elektronegativitás

1.2

Sűrűség (20°C-on)

1.74 g/cm3

Olvadáspont

650 °C

Forráspont

1107 °C

Atomsugár

0.16 nm

Ionsugár

0.065 nm

Izotópok

5

Elektronszerkezet

[Ne] 3s2

Első ionizációs energia

737.5 kJ/mol

Második ionizációs energia

1450 kJ/mol

Standardpotenciál

- 2.34 V

Felfedezte

Sir Humphrey Davy 1808-ban

 

A magnézium a periódusos rendszer 12. rendszámú eleme, amely az alkáliföldfémek közé tartozik. Kis sűrűségű, ezüstös fehér színű fém. Az iparban hosszú ideig, kis sűrűsége miatt fémszerkezeteket és mechanikailag ellenálló ötvözeteket készítettek belőle.

Kis mértékben vagy egyáltalán nem reagál lúgokkal és számos szerves anyaggal, mint például a szénhidrogének, aldehidek, alkoholok, fenolok, aminok, észterek és olaj. Katalizátorként használják, mivel szerves reakciókban elősegíti a páralecsapódás. Egyik ismert alkalmazása a Grignard reakció. Ötvözeteinek az összetevői: alumínium, mangán, cirkon, cink, ritkaföldfémek és tórium.

 

Alkalmazások:

Magnézium vegyületekkel vonják be a tűzálló kemencék belsejét, illetve fémek, üvegek és cement ipari termékek alapanyagaként használják fel. Sűrűsége mindössze kétharmada az alumíniumnak, ezért olyan esetekben alkalmazzák, amikor fontos a szerkezet tömege, mint például a repülőgép- és a rakétagyártás. Magnéziumból készült alkatrészeket széles körben használnak az iparban és a mezőgazdaságban. Egyéb felhasználása többek között: kén eltávolítása vasból és acélból, lemezek készítése a nyomdaiparban, redukáló szerek előállításához, fáklyák és pirotechnika.

Szerző által felhasznált források: