magnézium

Magnézium

Kép forrása: 
http://periodictable.com/Elements/012/index.html
Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin
magnézium

A magnézium a nyolcadik leggyakoribb eleme, a földkéreg tömegének mintegy 2%-át alkotja és ez a harmadik leggyakoribb oldott elem a tengervízben. A természetben nagyon gyakori elem, számos ásványa ismert, például dolomit, magnetit, olivin és karnallit. A harmadik leggyakoribb szerkezeti fém a földkéregben, csak az alumínium és a vas mennyisége nagyobb.
Hagyományosan a világ, vezető magnézium termelője az Egyesült Államok, az össztermelés 45%-át adja. A dolomit és a magnezit bányászat mértéke 10 millió tonna évente, az olyan országokban, mint Kína, Törökország, Észak-Korea, Szlovákia, Ausztria, Oroszország és Görögország.

 

Élettani hatásai:

A szervezetünk számára az egyik legfontosabb nyomelem a magnézium, amelyet a szervezet nem képes előállítani, ezért különböző forrásokkal kell bevinnünk. A napi szükséglet 250 és 300 mg között változik, de minimum 200 mg a napi mennyiség, amelyről gondoskodnunk kell.

Kitettség esetén, hatásai: alacsony a toxicitása, nem minősül veszélyes anyagnak a szervezetre nézve.

Belégzés: a por irritálhatja nyálkahártyát, vagy a felső légutakat.

Szembe kerülve: az apró részecskék felsérthetik.

Bőrrel érintkezve: a részecskék beágyazódhatnak a bőrbe.

Lenyelés: nagyobb mennyiségű magnézium por lenyelése sérülést okozhat.

A magnézium-oxid füst, amely égetésnél vagy hegesztésnél szabadulhat fel, fémfüst lázhoz vezethet, ami a következő átmeneti tüneteket produkál: láz, hidegrázás, hányinger, hányás és izomfájdalom. Ezek általában 4-12 óra expozíció után jelentkeznek.

Mivel a magnézium tűz-és robbanásveszélyes illetve reagál erős oxidálószerekkel ipari alkalmazásakor a dolgozók veszélynek vannak kitéve. Elsősegély:

Belégzés: a sérültet friss levegőre kell vinni.

Szembe kerülve: a szemet alaposan ki kell öblíteni vízzel, majd orvoshoz fordulni.

Bőrrel érintkezve: szappanos vízzel alaposan leöblíteni a részecskéket.

Lenyelése: nagy mennyiségű magnézium por lenyelésekor, hánytatni kell a sérültet és orvoshoz kell fordulni.

 

Környezeti hatásai:

Mivel ásványok formájában nagy mennyiségben található meg a környezetben, veszélyt a magnézium-oxid füst/gáz jelent a természetre nézve. Az emberekhez hasonló sérüléseket szenvedhetnek belélegzés esetén az emlősállatok.

Szerző által felhasznált források: