A nikkel ezüstös fehér színű, kemény, jól alakítható fém. Számos komplex vegyületet képez, melyek általában kék vagy zöld színűek. Lassan oldódik híg savakban.
A fő alkalmazási területe az ötvözetek előállítása. A nikkelötvözetek jellemzői: erő, hajlékonyság, ellenáll a korróziónak és a hőnek. A nyugati társadalmakban mintegy 65% nikkelt használnak a rozsdamentes acélból készült eszközökre, amelynek összetétele változhat, de általában vasat, krómot és nikkelt tartalmaz. Az élelmiszerek tartalmazhatnak kis mennyiségű nikkelt. A szennyezett talajokon termesztett növényekben felhalmozódhat. A nikkelt tartalmazó növények fogyasztásával kerülhet a nikkel az emberek szervezetébe. A szervezetben kis mennyiségű nikkel elengedhetetlen, de a túl nagy mennyiségű felvétele veszélyezteti az egészséget. Az erőművekből és a hulladékégetőkből nagyobb mennyiség juthat a környezetbe, amely végül bekerül a felszíni vizekbe. A talaj magas nikkel tartalma károsodást okozhat a növényekben, a felszíni vizekben csökkentheti az algák növekedési ütemét.
KÖRINFO