Eltartottak aránya

Aktív keresőképesekre jutó eltartottak száma

Kép forrása: 
http://www.learner.org/courses/envsci/unit/text.php?unit=5&secNum=7
Leírás szerzője: 
Gruiz Katalin
Eltartottak aránya

A népesség növekedése, az aktív dolgozók száma és a rájuk jutó eltartottak száma nagyban befolyásolja egy ország gazdasági helyzetét.

Az aktív keresők nagy aránya az eltartottakhoz képest gazdasági előnyt jelent. De az is fontos momentumn, hogy az aktív keresők mennyire képzettek, hogy a népességszám növekvőben agy csökkenőben van-e. A nagy aktív keresőszám és a csökkenő népesség (kevesebb gyerek), egy ideig előnyt jelenthet, de a nagyszámú aktív személy kiöregedése és ezzel párhuzamosan kevesebb eltartó igen rossz helyzethez, az aktívkorúek túlterheltségéhez vezethet, hacsak előre nem gondoskodnak az idősödő aktívak saját öregkoruk finanszírozásáról. Más módokon is manipulálható az arányok és terhek megoszlása, például az iskolai évek vagy a nyugdíjkorhatár kitolásával.

A képen látható grafikon előrejelzése szerint a ma fejlettnek mondott államokban a most még jónak mondható aktív:eltartott arány (kevés gyerek), az eltartók arányának rohamosan csökkenéséhez vezet, főként az életkor kitolódása, de észben a folyamatosan csökkenő gyermekszámnak köszönhetően.

A fejlődő országokban  növekvő, majd még jó ideig állandó aktív-korú:eltartott arányra lehet számítani. Érdekes, hogy a világra 2010 után jellemző átlagba alig szól majd bele a mostani fejlett országok csökkenő tendenciája.

Szerző által felhasznált források: 

© 2004. United Nations, World Population Prospects.