A guargumi, más néven guarenyv, guargyanta vagy guarmézga, a guarbab (Cyamopsis tetragonoloba) magjában található mézga.
A guargumi fő komponense a guarán, amely egy galaktomannán típusú heteropoliszacharid. A makromolekula gerincét 1-4 kötésekkel kapcsolódó β-D-mannopiranózlánc alkotja, ehhez átlag két mannózonként 1-6 kötéssel galaktopiranozil-oldalláncok kapcsolódnak. Egy guaránlánc átlagosan 10 000 alegységből áll.
A száraz guarbabot megőrlik és ezt az őrleményt por formájában hozzák forgalomba. Ez a por vízben duzzadó, gélképző, gumiszerű anyagot eredményez.
A guargumi por minősítése azon alapul, hogy milyen az oldékonysága, emulgeálóképessége és gélképzőképessége. Ha gélképzőképessége nem elég nagy, az megnövelhető bórax vagy kalciumsók adagolásával.
A keményítőnél, de még a szentjánoskenyér lisztnél is hatékonyabban sűrít, ezért gazdaságos viszkozitásnövelő szer, kis mennyiség is elegendő viszonylag nagy viszkozitás eléréséhez. A sűrítésen kívül alkalmas többfázisú rendszerek, emulziók stabilizálására, megakadályozza a víz-olaj emulzió szétválását vagy szuszpenziókból a szilárd anyag kiülepedését.
Előnyösen alkalmazható élelmiszerek lefagyasztásánál, használata mellett nem sérül az élelmiszer textúrája.
Néhány éve szennyezett guargumu használata miatt az élelmiszerekben dioxinokat mutattak ki. A guarbabot feltehetően szennyzett talajban termelték. A talaj szennyeződhet illegális hulladéklerakás, kőolajhulladékok, égetési maradékok, hamuk lerakásat, esetleg égetéssel kiírtott erdők helyén visszamarad égéstermékek miatt.
Elsősorban élelmiszeripari adalékanyagként alkalmazzák (Wikipédia):
- öntetek (majonéz, ketchup, szószok): növeli a víz-olaj emulzió stabilitását
- tejtermékek (kakaóitalok és ízesített tejitalok, lágy sajtok és sajtkrémek): javítja az állagot, fenntartja az egységes viszkozitást és színt
- üdítőitalok (alkoholmentes italok és szörpök): kialakítja az ideális viszkozitást
- húskészítmények (sonka és felvágottak): síkosító és kötőanyag
- gyümölcsgélek (lekvárok, dzsemek, gyümölcszselék, puding, gumicukor): gélképző, viszkozitásnövelő, bevonatképző, fényesítő és vízmegtartó
- sütőipari termékek (kenyér, péksütemények, kekszek): elősegíti a tészta nedvességtartalmának megőrzését
- mirelittermékek (jégkrémek): gátolja a jégkristályképződést, ellenállóbbá teszi az élelmiszert a fagyasztásnak és a felolvasztásnak, stabilitásnövelő, megnyújtja az eltarthatóságot
- állateledelek (konzervek): gélképző, szuszpenziók stabilitását növeli, nedvességmegtartó
Gyógyszeriparban gyógyszerként vagy adalékként alkalmazzák:
- Antacid készítmények
- Ozmotikus hashajtók (mint emészthetetlen élelmi rost)
- Étvágycsökkentők (teltségérzetet kelt).
- Szuszpenziós és emulziós gyógyszerformák stabilizálása, nedvességkötése
- Hidrogélek létrehozása
- Tabletták szétesésének elősegítése, kontrollált hatóanyagleadás biztosítása
- Mikrokapszulák előállítása.
Ipari alkalmazása is kiterjedt, használják:
- Olajbányászatban, olajkútfúráskor a fúrófolyadékhoz
- Papírgyártáshoz
- Textiliparban a textúra kialakításához és a színnyomáshoz,
- Ércfeldolgozáshoz, ércelőkészítében iszapokhoz flokkulálószerként
- Robbanóanyaggyártáshoz gélképzóként.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Guargumi