Actinomycetes

Aktinomicéták

Szerző:
KÖRINFO

Coryneform baktérium csoport:

Nemzetség I.: Corynebacterium → a. Humán és állati paraziták, patogének

            b. Növénypatogének

            c. Nem patogének

Nemzetség II.: Arthrobacter

Nemzetség III.: Cellulomonas

Család I.:  Propionibacteriaceae

Nemzetségek: Propionibacterium, Eubacterium, 

Propionibacterium: Gram-pozitív, nem spórázó anaerobtól kezdve lehet aerotoleráns is. Hajlott vagy szabályos pálca, illetve fonalas is lehet. Fő anyagcsere termékei a szén-dioxid, propionsac, ecetsav. Néhány faj nem képes a szaharóz-származékokat bontani.

Eubacterium: Gram-pozitív, obligát anaerob, nem spórázó pálcák. Anyagcsere-termékük általában szerves savak keveréke, főleg propionsav és ecetsav.

Rend I.: Actinomycetales

Ebbe a rendbe olyan baktériumok tartoznak, melyek gyakran képeznek elágazó filamentumokat, néhány, mely néhány családnál akár micéliummá is fejlődhet. A filamentumok lehetnek igen rövidek is, mint pl. a Mycobacteriaceae és az Actinomycetaceae családoknál, vagy hosszúak, jól kifejlettek, mint pl. a Streptomycetaceae családnál. A filamentumok nem mindig megfigyelhetőek, mert néhány hajlamos fragmentálódni képződés után, csak az életciklus bizonyos szakasza alatt figyelhető meg. Néhány család igazi spórákat képez a szubsztrát, vagy légmicéliumában. A talajban gyakrabban előfordulnak, mint a vizekben. Néhány fajuk obligát (kötelezően) szimbionta, növények gyökérgümőjében fixál nitrogént.

Család I.: Actinomycetaceae

Nemzetségek: Actinomyces, Arachnia, Bifidobacterium, Bacterionema, Rothia

- Actinomyces: Gram-pozitív, szabálytalanul festődő baktérium. Helyhez kötött, spórát nem képez. Kemoorganotrófok, fakultatív anaerobok. A szénhidrátokat savvá fermentálja, de gázzá nem. A filamentumok mérete és elágazásainak száma is változó.

Család II.: Mycobacteriaceae

Nemzetség: Mycobacterium

Enyhén csavarodott, vagy egyenes pálcák, filamentumhoz, vagy micéliumhoz hasonló növekedési képződményeket hoznak létre, mely enyhe behatásra is könnyen fragmentálódik gömböt, vagy pálcát formázó elemekké. A sejtek -különösen a sejtfal- lipidtartalma magas. Néha a táptalajba diffundáló pigmentet termelnek. Igen lassú növekedés jellemzi őket.

Család III.: Frankiaceae

Szimbionta, filamentumot és micéliumot képző baktérium, mely pillangós virágzatú növények gyökérgümőjében él.

Nemzetség: Frankia

Valódi micéliumot képez, mely elágazó, és a szomszédos sejtek szeptumokkal vannak elválasztva. Molibdén szükséges a nitrogén-fixáló folyamathoz. A kobalt is esszenciális mikroelem. Mikroaerofilek.

Család IV.: Actinoplanaceae

Nemzetségek: Actinoplanes, Spirillospora, Streptosporangium, Amorphosporangium, Ampullariella, Pilimelia, Planomonospora, Planobispora, Dactylosporangium, Kitasatoa

Család V.: Dermatophilaceae

Nemzetségek: Dermatophilus, Geodermatophilus

Család VI.: Nocardiaceae

Nemzetségek: Nocardia, Pseudonocardia

Család VII.: Streptomycetaceae

Nemzetségek: Streptomyces, Streptoverticullum, Spirochthya, Microellobosporia

Család VIII.: Micromonosporaceae

A Micromonospora kivételével minden nemzetség képez légmicéliumot. A spórák magukban, vagy párban képződnek, esetleg rövid láncokban mind a szubsztrát- mind a légmicélium végén. Főleg aerobok, néhány anaerob faj is ismert. Elsődlegesen a talajban a holt szerves anyag lebontásáért felelősek.

Nemzetségek: Micromonospora, Thermoactinomyces, Actinobifida, Thermomonospora, Microbispora

- Micromonospora: Jól fejlett, elágazó, szeptált micélium jellemzi, a sporák egyenként képződnek közvetlenül a micélium végén, vagy hosszabb-rövidebb sporofórokon. Légmicéliumot nem képez.

- Thermoactinomyces: A spórák egyenként képződnek mind a szubsztrát- mind a légmicélium végén. Növekedésre csak 45-60 C°-között képesek.