Gyógyteák

Kép forrása
http://www.hoalian.com/wp-content/uploads/2011/04/chamomile-tea-2.jpg
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A gyógynövényekből készült teák a növény gyümölcsét, levelét, gyökerét vagy magját használhatják. Forró vízzel történik a hatóanyag kioldása egyetlen gyógynövényből vagy gyógynövények keverékéből. A tea elkészítésében lehetnek különbségek, pl. a víz hőmérsékletében vagy  a teakészítés időtartamában, a hatóanyag kioldhatósága és hőérzékenysége függvényében.  Magát a teát is lehet forrón vagy hidegen fogyasztani.

A gyógyteák alkalmazása egykorú az emberiség történetével. Már az első írott dokumentumok is említik a gyógyító növényekből készült teákat, vagy más kivonatokat, tinktúrákat, főzeteket. Az ókori Egyoptomban és Kínában fejlett  kultúrája volt a gyógyteák alkalmazásának.

Az interneten is lehet információt találni a gyógyteák készítésére alkalmas gyógynövényekről, például ezen a címen, angolul

A www.körinfo.hu képtárban mintegy 300 gyógynövény képét és leírását találhatjuk meg

Magyarországon a gyógyteák használatának ősi tudását  mai napig is megőrizték, bár egyre kevesebben áldozzák idejüket ennek a tudásnak a megtartására és gyakorlására. Az egyik legismertebb népi gyógyító a 82 éves Szabó György, a füvesember, aki nagyanyjától tanulta meg a magyarországi, elsősorban a Bükkben található gyógynövények használatának titkait. A mai napig is kézzel gyűjti az erdők-mezők gyógyító kincseit és egyedi, nagyanyjától öröklött receptekkel gyógyít egy sor krónikus betegséget, így allergiákat és más immunológiai rendellenességeket, szív és keringési rendellenességeket, epe-, máj- és emésztési problémákat, az idegrendszer, a mozgásszervek fájdalmas betegségeit.

Tea-receptjei 'György-teák' néven találhatóak meg, akár az interneten is. Ma már egy egyesület gondoskodik, illetve segíti a hagyományok megőrzését és továbbvitelét.

 

Szerző által felhasznált források

http://en.wikipedia.org/wiki/Herbal_tea

http://www.internethealthlibrary.com/Therapies/HerbalTeasReferenceGuide.htm

http://gyorgytea.hu/

http://www.shp.hu/hpc/userfiles/egeszsegtaplalkozas/szabogyuribacsireceptjei.pdf

Csatolt pdf