Magnézium

Kép forrása
http://qwickstep.com/search/magnesium-element.html
Leírás szerzője
Gruiz Katalin

A magnézium a periódusos rendszer 12. rendszámú eleme, amely az alkáliföldfémek közé tartozik. Kis sűrűségű, ezüstös fehér színű fém. Az iparban hosszú ideig, kis sűrűsége miatt fémszerkezeteket és mechanikailag ellenálló ötvözeteket készítettek belőle. Magnézium vegyületekkel vonják be a tűzálló kemencék belsejét, illetve fémek, üvegek és cement ipari termékek alapanyagaként használják fel. Sűrűsége mindössze kétharmada az alumíniumnak, ezért olyan esetekben alkalmazzák, amikor fontos a szerkezet tömege, mint például a repülőgép- és a rakétagyártás. Magnéziumból készült alkatrészeket széles körben használnak az iparban és a mezőgazdaságban.

A magnézium a nyolcadik leggyakoribb eleme, a földkéreg tömegének mintegy 2%-át alkotja és ez a harmadik leggyakoribb oldott elem a tengervízben. A természetben nagyon gyakori elem, számos ásványa ismert, például dolomit.

Az emberi szervezetben az egyik legfontosabb nyomelem, amelyet a szervezet nem képes előállítani, ezért különböző forrásokkal kell bevinnünk. A napi szükséglet 250 és 300 mg között változik, de minimum 200 mg a napi mennyiség, amelyről gondoskodnunk kell.

Szerző által felhasznált források

KÖRINFO