Természetvédelmi csoportosítás

Növények, állatok és gombák védelme

Szerző:
BME ABÉT

A növény- és állatfajok, valamint a természetes élőlények nagyarányú ember okozta pusztulása miatt a fajok védelmét ma már nemzetközi és állami törvények, rendeletek, megegyezések szabályozzák.

Nemzetközi szinten a veszélyeztetett fajokat a Veszélyeztetett Fajok Vörös Listája tartja nyilván. Ezen belül a veszélyeztetett fajok három kategóriáját a sebezhető, végveszélyben lévő és a kihalófélben lévő fajok jelentik. Ez tudományos besorolás, jogi jelentést csak egyes nemzetközi egyezmények fényében (pl. Washingtoni egyezmény) kap.

Magyarországon A természet védelméről szóló 96/53. törvény alapján védettnek számítanak mindazon növény- és állatfajok, amelyeket a jogszabály védetté nyilvánít. Az EU-csatlakozásunk óta ez a lista kiegészült az európai szinten jelentős védett fajokkal. A védett fajokat a védetté nyilvánítással egyidőben természetvédelmi értékkel látják el, ami az adott faj egy egyedének pénzben kifejezhető értéke. Egy faj természetvédelmi értéke 2000 és 250.000 Ft között változhat.

A Magyarországon védettséget élvező fajok teljes listáját és természetvédelmi értéküket a Természetvédelem hivatalos honlapján elérhetjük.

Forrás

http://www.termeszetvedelem.hu