Ugrás a tartalomra
Allergia

Allergia

Szerző:
Gruiz Katalin

A címekre kattintva megtekinthetjük az adott képhez tartozó részletes leírást, a képekre kattintva diavetítés indul.

Az allergia a szervezet indokolatlan válasza külső hatásokra, például egyes élelmiszerekre, természetes anyagokra, porra, növények pollenjeire vagy mesterséges vegyi anyagokra, illetve vegyi anyagokat tartalmazó élelmiszerekre, kozmetikumokra.

A szervezetet olyan sok környezeti inger éri, hogy olyasmire is reagál, amire nem kéne, ez a szervezet túlérzékenységéből, túlreagálásából fakad. Ezeket a túlzott reakciókat csak gyógyszerekkel lehet leállítani, de sokszor így sem sikerül.

A leggyakoribb allegiák a következők:

- élelmiszerallergiák: gyakori allergiát kiváltó élelmiszerek a diók, mogyorók, eper, zeller, stb.),
- a szénanátha és az asztma, melynek kiváltói lehetnek gombaspórák, növényi pollenek,
- rovarcsípések, például méhcsípés, pókcsípés,
- állati szőr vagy toll, például macskaszőr, lúd-pehely,
- csalánkiütés élelmiszerektől, gyümölcsöktől,vegyi anyagoktól,
- ismeretlen eredetű bőrgyulladások, ekcémának is nevezik (kiváltója: háztartási vegyi anyagok, kozmetikumok),
- gyógyszerallergiák, például egyes emberek érzékenyek egyes antibiotikumokra, mások más gyógyszerekre.