Újrahasznosítás

Hulladékok kezelése, hasznosítása

Szerző:
KÖRINFO

A hulladék hasznosítására több lehetőség is van.

Lehet használt anyag,vagy már használt tárgyként hasznosítnai, ismét használatba venni.

Ezt mindig is gyakorolták az emberek, főként az értékesebb holmikkal, például a régiség boltokon vagy bizományi áruházakon keresztül.

Vannak, akik szívesen vásárolnak használt holmit a bolhapiacon, mert az olcsó és egyben jó érzés, hogy megmentünk egy rhadarabot, egy konyhai eszközt, egy szép dobozt, ami számunkra még hasznos vagy értékes.

Ha ismét használjuk a mások által kidobott dolgokat, akkor nem terheljük a környezetet a hulladékkal.

Úgy is hasznosíthatjuk a hulladékot, hogy másra használjuk, mint ami az eredeti szerepe volt a kidobott tárgynak, vagy hulladék anyagnak. Például dísztárgynak, vázának használjuk a hulladék palackokat, üvegeket, kifestjük, átalakítjuk a hulladék-tárgyakat, az emberek fantáziája határtalan, ha erről van szó.

Borosüveg parafadugójából készthetünk falitáblát, amire fel lehet tűzni az üzeneteket, használt textíliából izlésesen összeállított patchwork-öt (apró darabkákból összevarrt terítő, takaró, stb.). A műanyaghulladékból ékszereket, gumiabroncsból cipőtalpat, virágvázát lehet készíteni.

A hasznosítás másik ága az ipari hasznosítás. A nagyobb mennyiségben keletkező hulladékot összegyűjtik, osztályozzák és feldolgozó üzemekbe szállítják, ahol ismét papírt, műanyagtárgyakat, gumialkatrészeket készítenek belőle.

A szerves anyagból, levelekből, faágakból, élelemiszerhulladékokból komposztot készíthetünk.

Ha nem tudjuk újrahasználni vagy anyagként hasznosítani, akkor még mindig termelhetünk belőle hőt, úgy, hogy elégetjük.

Amit nem tudunk elégetni sem, azt hulladéklerakóba visszük, ha megtelt a lerakó letakarjuk és idővel biogázt nyerünk a légmentesen lezárt hulladékból.